DN-Med Plasztikai sebészet

Dr. De Negri Nino főorvos - sebész, plasztikai sebész szakorvos

3

Mellen végzett korrekciós beavatkozásokMegosztomPlasztikai sebészet

Mellplasztika


Mellplasztikákról általában
 
A mell plasztikai műtéteire, több ok miatt kerülhet sor. Van aki azért szeretné, mert túl kicsinek találja, van, aki pont ellenkezőleg, túl nagynak. Van aki a méretével elégedett, inkább csak azzal van problémája, hogy túlságosan megereszkedtek keblei és vannak akiket az zavar, hogy nem szimmetrikusak. Ezek ma már mind olyan jellegű problémák, melyek könnyen orvosolhatóak, plasztikai sebész segítségével.

Férfiaknál is végzünk emlő plasztikai műtéteket, gynecomastiás elváltozásoknál, illetve van még egy csoport,amit a mell rekonstrukciós műtétei tesznek ki, mely a daganatos megbetegedés miatti eltávolított emlő pótlását jelenti.
 
Honlapomon a műtéti megoldásokról bővebben is tájékozódhat.
 
A plasztikai műtétre vállalkozó hölgyek körében, leggyakrabban mellplasztikát végzünk. Adódik ez abból, hogy a hölgyeket mindig is foglalkoztatta és foglalkoztatja keblük minden paramétere, hiszen a mellek a női szépség, a nőiesség és az anyaság szimbólumai.
 
Az életkor előrehaladásával, változik a mellek mérete, formája és elhelyezkedése, melyben szerepet játszik még a többszöri szoptatás, a fogyással és hízással járó jojó effektus, alkati sajátosságok és hormonális tényezők is. Sok hölgy szeretné visszakapni huszas éveinek megfelelő kebleit, sokan pedig teljesen más formára, méretre vágynak. A mell adott. A formai, méreti és elhelyezkedési problémák pedig korrigálhatóak.
 
 
Mellnagyobbító műtétek szilikon implantátummal
 
A mellnagyobbító műtétek során, manapság magas kohezitású, alaktartó géllel töltött implantátumokat használunk annak érdekében, hogy a lehető legszebb mellformát érjük el, figyelembe véve természetesen a páciens testi adottságait illetve kívánságait. Ezek az implantátumok nagyon biztonságosak, kevesebbszer fordul elő panaszokat okozó capsula képződés, illetve ha esetlegesen repedés következik be az implantátum falán, tartalma nem folyik a szövetek közé. Élettartamuk magasabb és kevésbé deformálódnak.

Az implantátumok kiválasztása függ a páciens óhajától és anatómiai adottságaitól.
 

Mi vár rám, ha vállalkozom a szilikon implantátummal való mellműtétre?
 
Miután a páciens felvázolja mi a problémája jelenlegi melleivel és, hogy min is szeretne változtatni, részletes információt kap a fizikális vizsgálatot követően, hogy milyen implantátum, mekkora térfogattal, milyen végleges eredményt adva és hova kerülhet behelyezésre.

A vizsgálat kiterjed a mirigyállomány, a bimbók pozíciójának, a mellek asszimetriájának, és a bőr rugalmasságának feltérképezésére.

Ezt követi a mellkas vizsgálata, melynek során a mellkasi deformitásokat, a mellizmot és a mellkasi zsírréteg vastagságát vetjük vizsgálat alá. Majd egy úgynevezett tolómérő segítségével, speciális méréseket végzünk a mellen annak érdekében, hogy a lehető legszebb eredményt adó implantátumot választhassuk ki.

A megfelelő szélességű, magasságú és térfogatú implantátum kiválasztásához ezek a speciális mérések elengedhetetlenek.
 
A megfelelő implantátum kiválasztása után kerül megbeszélésre az a terület, ahol az implantátumot behelyezzük. Ez történhet a mell alatti redőből, a hónaljárok felől és a bimbóudvar szélén.

A műtétet megelőzően szükséges labor, EKG, mellkasröntgen, mammográfia és/vagy mell ultrahang elvégzése, kísérő betegségek esetén a kezelőorvos véleményezése, a menstruáció időpontjának tisztázása és az altatóorvosi vizsgálat. Ha mindezek során nem találunk műtéti kontraindikációt adó okot, akkor megtörténhet a műtéthez szükséges fotó és írásos dokumentációk elkészítése ,melyeket a műtét időpontjának kitűzése követ.
 
A műtétre altatásban kerül sor, időtartama kb. 2 óra. A műtét során draint, csak kivételes esetben hagyunk vissza. Műtét után egy-két napra rugalmas pólya kerül felhelyezésre, melynek eltávolítása után speciális melltartó viselése szükséges, kb.4-6 hétig. A műtétet követő fájdalom mértéke egyedi, közvetlenül műtét után fájdalomcsillapítókkal csökkenthető, de mértéke napról-napra csökken.
 
Varratszedésre általában két hét után kerül sor, ezen időszak alatt kíméletes életmód javasolt.
Varratszedést követően fokozatos masszázs végzése szükséges, a műtéttel járó implantátum körüli tokképződés tapintatának minél finomabb és így természetesebb volta miatt.
 
Testedzésre kb. 4 hét után kerülhet sor, a fokozatosság elvének betartásával.

Fontos, hogy kerüljük a napozást és szoláriumozást is az első hónapokban, hogy a sebgyógyulás esztétikailag zavaró hegképződés nélkül mehessen végbe.

A mellek végleges formájukat 3-6 hónap múlva érik el, bár az eredmény már a műtétet követően is látható.
 
Természetesen, mint minden műtétnél, itt is előfordulhatnak szövődmények ( pl: utóvérzés, sebgennyedés, kóros váladékozás... stb. ), ezért nagyon fontos az utasítások betartása és a javasolt kontroll vizsgálatokon való megjelenés, illetve a későbbi időszakban is elengedhetetlen az időszakos kontroll.
 

Mellnagyobbító műtétek polyurethan bevonatú implantátummal
 
Összehasonlítva a szilikon implantátumokkal a polyurethan bevonatú implantátumokat, fontos megjegyezni, hogy bár az ára valamivel magasabb, viszont  a műtétet követő tokzsugorodás kialakulásának esélye, gyakorlatilag elenyésző.

Ezen implantátumok beültetése technikailag  kis mértékben különbözik a szilikon implantátumok beültetésétől, de ebből a páciens nem tapasztal semmit.

A műtét előtti teendők megegyeznek a szilikon implantátumnál leírtakkal, viszont a műtét után, nem használunk rögzítő pólyát és a speciális melltartó viselése is mellőzhető.
 

Mellnagyobbító műtétek saját zsír átültetésével
 
Napjainkban, az idegen, nem természetes anyagoktól, illetve a szilikon implantátumoktól való idegenkedés miatt, egyre gyakrabban végezzük ezt a beavatkozást.

A műtétet megelőzően kerül kiválasztásra az a terület, ahonnan a mellnagyobbításhoz szükséges zsírt nyerjük. Ez az esetek nagy részében a comb, illetve a has területe. A speciális kanülök segítségével kinyert zsírt, megfelelő előkészítés után juttatjuk a megfelelő területre, szintén speciális kanülöket használva.
 
A műtétet megelőző vizsgálatok, megegyeznek a szilikon implantátumnál leírtakkal.
 
A beavatkozás történhet helyi érzéstelenítésben és altatásban is, ilyenkor a páciens egy éjszakát általában a klinikán tölt.

A beültethető zsír mennyiségnek korlátot szab, hogy az átültetett zsír, a környezetétől kapja a vérellátását, ezért nagyobb mellméret növekedés igénye esetén, az eljárás csak több lépésben kivitelezhető, fél éves kihagyással egy-egy beavatkozás között.

A műtét időtartama 1-2 óra.
Műtétet követően a zsírszívásnak megfelelő területen kompressziós ruha, illetve melltartó viselése is javasolt, 3-4 hétig. Ezen időszak alatt kíméletes életmód és a szoláriumozás mellőzése segíti a minél szebb esztétikai végeredmény elérését.

Fontos megemlíteni a műtéti beavatkozás velejáróját, egyben hátrányát, azaz a különböző mértékben kialakuló, úgynevezett microcalcifikació kialakulását. Ez azt jelenti, hogy a beültetett zsírszövetben, pici meszesedések alakúlnak ki, mely panaszokat nem okoz, azonban a későbbiekben végzett radiológiai vizsgálatoknál, rosszindulatú elváltozásokhoz hasonlíthatják.
 
A beavatkozásnak számos előnye van: a szövődmények kialakulása minimális, a felesleges zsírmennyiség eltávolításával a páciens a zavaró testkontúrok javulását is eléri, valamint az eltávolított zsírral, egy műtéttel, az egyéb területek feltöltése is elvégezhető pl: az arcon lévő ráncok illetve az ajkak feltöltése.
 

Mellnagyobbító műtétek hyaluronsavval ( Macrolane-al )
 
A hyaluronsav, az emberi szervezetben természetesen is jelen lévő anyag, mely a szövetek rugalmasságáért felelős.

Minden olyan hölgy számára, aki fél a műtéti beavatkozásoktól illetve idegenkedik az implantátum beültetésétől, viszont mellméretének nagyobbítására vágyik, ez az ideális beavatkozás.
 
A beavatkozás előtt nincs szükség az altatáshoz kötött vizsgálatokra és műtéti előkészítésre, mivel helyi érzéstelenítést követően végezzük a Macrolane injektálását a mell szövetei közé, a megfelelő területre.

Előnyei közt kell megemlíteni még, hogy a műtéti szövődmények megjelenésével sem kell számolni, illetve munkából való kieséssel sem jár.

Azonban a beadott hyaluronsavat a szervezet fokozatosan lebontja, mely annyit tesz, hogy  kb. két év elteltével a beadott anyagmennyiség a felére csökken, ekkor a beavatkozás megismételhető.
 
Az eljárás nagymértékben hasonlít a saját zsírral való emlőméretet növelő beavatkozáshoz, azonban nagy előnye, hogy itt nem kell számolni a mikrocalcifikáció megjelenésével, mely a saját zsírral való mellnagyobbító műtétek velejárója. Ennek az a lényege, hogy pici, panaszokat nem okozó meszesedések jönnek létre az átültetett zsírszövetben, mely  összetéveszthető rosszindulatú emlő elváltozásokkal, a késöbbiekben végzett radiológiai vizsgálatok során készűlt felvételeken.
Előbbiek mellett nagy előnye még, hogy nincs szükség zsírvételre sem, ebből kifolyólag gyorsabb és egyszerűbb beavatkozás.
 
A beadást követően a mellek természetes formájúvá és tapintatúvá válnak.
 
 
Mellfelvarrás
 
Az életkor előrehaladása, a terhességek, a szoptatás, a testsúly változásai, mind olyan tényezők, melyek maguk után vonhatják az emlők megereszkedését. Mikor az emlők ellaposodottá válnak, a bőr megnyúlik, a mellbimbók lefelé tekintenek, mell megereszkedésről beszélünk, melynek során gyakran szembesülünk a bimbóudvar kiszélesedésével és asszimetriával is.

Ha egy hölgy ebben az esetben e műtéti korrekció mellett dönt, akkor a műtét során a lelógó melleket megemeljük, a felesleges bőrrészeket eltávolítjuk, a mellbimbó így visszakerül ideális helyére és a műtét eredményeképpen a mellek visszanyerik feszességüket és formájukat.
A mellfelvarrás kombinálható különféle technikával végzett mellnagyobbító, illetve mellkisebbítő műtéttel is, amennyiben azt a páciens igényli, illetve ha az általa elképzelt új mellformához ez is szükséges.
 

Mi vár rám, ha vállalkozom a mellfelvarrásra?
 
A beavatkozást minden esetben egy konzultáció előzi meg. Ekkor kerül megbeszélésre, hogy a páciens mit és miért szeretne. Ez után egy általános vizsgálat történik, melynek keretén belül feltérképezzük a mellek elhelyezkedését, esetleges asszimetriáját, a bőr-, és zsírszövet, valamint a mirigyállomány állapotát, a bimbóudvart és a mellbimbókat.

E vizsgálat elengedhetetlen ahhoz, hogy megállapíthassuk, hogy valóban elegendő- e csupán a mellek felvarrása a lehető legszebb eredmény eléréséhez, vagy szükséges azt kiegészíteni egyéb beavatkozással ( pl.: implantátum behelyezéssel, saját zsír átültetéssel, hyaluronsavas feltöltéssel végzett mellnagyobbító műtétel, vagy mellkisebbítéssel ).
 
Ha a páciens úgy dönt, hogy belevág, akkor még vár rá labor, mellkasröntgen, EKG vizsgálat, mell ultrahang és/vagy mammográfia, Mivel a műtét altatásban történik, altatóorvosi konzultáció is szükséges, valamint ha vannak kísérő betegségek, akkor kezelőorvosi beleegyezés is.
A menstruáció időpontjának egyeztetése után, kítűzhető a műtét optimális időpontja, illetve elkészíthető a műtéthez szükséges írásos és fotó dokumentáció is.
 
A műtét időtartama kb. 2-4 óra, az altatás miatt a páciens egy éjszakát a klinikán tölt. A műtét során a megsüllyedt mirigyállomány tömörítése és felvarrása után, elvégezzük a bőr kisebbítését. A bimbóudvar ezáltal a megfelelő helyre kerül. A varratvonal a bimbóudvar körül halad  és szükség szerint függőleges irányú felülről lefelé, szebmen a régebbi hosszabb, fordított T formával.
 
Műtét után egy speciális melltartó viselése indokolt 6-8 héten keresztül.

Varratszedésre kb. két hét után kerül sor.

Nagyon fontos, hogy kb. 6 hétig kíméletes életmódot folytassunk, ha sportolunk, az is ekkor kezdhető el, de csak fokozatosan! Ahhoz, hogy az eredmény tartós legyen, nagyon fontos az egészséges életvitel és a testsúly szinten tartása.
 
 
Mellkisebbítés
 
Minden olyan hölgynek, akik keblüket zavaróan nagynak érzik, mert azok zavarják mindennapi tevékenységüket, akadályt jelentenek a testmozgásban, sportban, váll és hátfájdalmakat, illetve a melltartó bevágását okozzák, bőrirritációval járnak a mell alatti részen, illetve esztétikailag is kifogásolhatóak, indokolt lehet a mellek kisebbítő műtétjét elvégezni.
 

Mi vár rám, ha vállalkozom a mellkisebbítésre?
 
Mint minden műtétet, ezt is egy konzultáció előzi meg, melyen a páciens felvázolja mit is szeretne elérni a műtét által. Ezt követi a mellek általános vizsgálata, ahol vizsgáljuk a mellek méretét, elhelyezkedését, esetleges asszimetriáját, arányait a testhez, mellkashoz képest, a bőr és mirigyállományát, a bimbóudvar és a mellbimbók strukturáját, elhelyezkedését.
 
Ez után történik a műtéti technika megbeszélése és az esetlegesen felmerülő kérdések megválaszolása. Ha a páciens úgy dönt, hogy vállalkozik a műtétre, akkor szükséges EKG, mellkasröntgen, laborvizsgálatok, altatóorvosi konzultáció és ha vannak kísérőbetgeségek, akkor kikérjük a kezelőorvos beleegyezését is. Tájékozódunk a rendszeresen szedett gyógyszerekről is és a menstruáció időpontjárol, hogy a műtét legoptimálisabb időpontját kitűzhessük.
 
A műtétet altatásban végezzük ezért a páciensek egy éjszakát a klinikán töltenek.
 
A műtét során, a tervezett bőr és mirigyállományrész  eltávolítása után, újraformáljuk az emlőt, a bimbóudvar megfelelő megemelését eredményezve. A bimbóudvar körüli és függőleges metszést, néha szükséges vizszintes irányban is meghosszabbítani.

A műtét eredményeképpen, a mellek feszesek, a kívánt méretűek, arányosak, szimmetrikusak lesznek.
 
Nagyon fontos a műtét után egy speciális melltartó viselése 6 hétig. Ezen idő alatt, jó, ha kíméljük magunkat: kerüljük a cipekedést, a mellizmok túlterhelését, az erőlködést, a sportot.
A testedzés a fokozatosság elvének betartásával a 6. hét után elkezdhető.
 
Nagyon fontos kiemelni, hogy a terhesség, a szoptatás, a testsúlyingadozás, az életkor előrehaladása, maguk után vonhatják a mellek forma, méret és strukturális változásait, ezért ezen tényezőket figyelembe kell venni az eredmény tartósságát tekintve.
 

Asszimmetrikus emlők műtéti megoldása
 
Általánosságban elmondható, hogy hölgyeknél a két mell közötti asszimmetria mindenkinél fennáll, csak kinél látható, szembeötlő, kinél viszont csak speciális mérésekkel kimutatható, olyan minimális, hogy szabad szemmel nem is érzékelhető.
 
Mikor a mellek formájukban, nagyságukban, elhelyezkedésükben különbözővé válnak, asszimmetriáról beszélünk.
 
Két nagy csoportot különíthetünk el, a mell asszimmetriákon belül. Az egyik nagy csoportot teszik ki azok, melyek a mellek kifejlődésekor, azaz a pubertás kortól válnak láthatóvá, a másik nagy csoport viszont már egész kisgyermekkorban látható fejlődési rendellenesség, mely nem csak a mellek asszimmetriájával, hanem társuló gerinc és borda deformitással, a mell mirigyállományának és izomzatának teljes hiányával is jár.
 
Az asszimmetriákat megszüntető alkalmazott műtéttípus, számtalan tényezőtől függ:
  • mely csoportba tartotik az asszmetria- milyen mértékű
  • milyen formájú
  • mit szeretne a páciens
  • csak az egyik vagy mindkét mellen kell e végezni korrekciót
A műtét során lehetséges, hogy az egyik emlőn valamilyen mellnagyobbító, a másikon pedig mellkisebbítő műtét elvégzése szükséges, de olyan eset is van, hogy csak az egyik oldali mellen végzett mellfelvarrás elegendő az asszimmetria korrigálásához.

Minden esetben személyes konzultáció és személyre szabott vizsgálat szükséges, hogy a lehető legszebb eredményt adó, speciális műtéti technikát választhassuk ki.
 
 
Gynecomastia-férfi mellkorrekciós műtét
 
Gynecomastiáról beszélünk a férfi mellben lévő mirigyállomány szaporulat esetén, mely általában hormonális okokra vezethető vissza. Lehet a megnagyobbodás enyhe, illetve nagyfokú és járhat asszimmetriával is.
 
Amennyiben a pácienst zavarja, műtéti korrekcióval az állapot orvosolható.
 

Mi vár rám, ha vállalkozom a gynecomastia műtétre?
 
A műtét előfeltétele a személyes konzultáció. Ennek során a páciens felvázolja mit és miért szeretne.
 
Ezt követi a mellek vizsgálata, melynek során megvizsgáljuk a mell bőr, izom és mirigyállományát, a mellek, a bimbóudvar és a mellbimbók nagyságát, formáját és elhelyezkedését,  illetve az esetlegesen társuló asszimetriát is.

Mivel a műtét altatásban történik, szükséges altatóorvosi konzultáció, mellkasröntgen, laborvizsgálatok és EKG, illetve szükség esetén mellultrahang is. Ha ezen vizsgálatok során műtéti kontraindikációt jelentő diagnózissal nem találjuk szembe magunkat, a műtét optimális időpontját kitűzzük, majd elkészítjük a szükséges írásos és fotó dokumentációkat is.
 
A műtét időtartama kb. 1,5-2 óra.
 
A műtét során a mellbimbók vérellátását megtartva, eltávolításra kerül a mirigyállomány felesleg.
A jó esztétikai eredmény érdekében, gyakran szükséges környéki zsírleszívással is kiegészíteni illetve bizonyos esetekben a felesleges  bőr kimetszésével is.
 
A műtét végeztével egy speciális szorító kötést helyezünk a mellkasra, melyet kb. két hétig szükséges viselni.

Varratszedésre is két hét után kerül sor, ezen idő alatt fontos a kíméletes életmód folytatása, azaz a túlerőltetés, hajolgatások, cipekedés kerülése. Sportolni 6 hét után szabad, természetesen ezt is fokozatosan adagolva.
 
Nagyon ritkán, de jelentkezhetnek a műtét után szövődmények, ilyenek pl: a sebfertőződés, sebgennyedés, keloid képződés a műtéti hegnek megfelelően, a mellbimbók érzéketlensége... stb.
Ezek lehetőségével tisztában kell lenni, de az orvosi utasítások betartásával,a kontrollokon való megjelenéssel, az esetleges panaszok azonnali jelzésével, gyakorlatilag az előfordulás esélye nulla.


DN-Med Plasztikai sebészet

Általános sebészeti műtétek,
ambuláns és egynapos plasztikai sebészet
.Dr. De Negri Nino főorvos

sebész, plasztikai sebész szakorvos


Bejelentkezés konzultációra: 06 (30) 99-141-99

Hírlevél feliratkozás

 

keresett plasztikai beavatkozások

Mellplasztika
Zsírleszívás
Ránctalanítás
Szájfeltöltés
Szemhéjplasztika
Arcplasztika
Orrplasztika
Fülplasztika
Tokaplasztika

DN-Med Plasztikai sebészet © 2014     Cím: 1052 Bp. Váci u. 11/B.     Tel: +36 (30) 99-141-99

| InstantPortal 3.0 | On-line látogató: 1

FEL